Hur mycket pengar kan du få låna?

Du har kanske funderat på detta med banklån ett tag och ställt dig frågan ”hur mycket kan jag låna?” mer än en gång. Det du kanske inte vet är att svaret kan variera mellan olika låneföretag och banker, och att det kan vara värt att ställa frågan ”hur mycket kan jag låna?” på mer än ett ställe.

Banker och långivare har olika sätt att räkna ut hur mycket pengar de är villiga att låta dig låna. De grundläggande kraven som ställs handlar oftast om att du ska ha uppnått myndighetsålder, ha bott i Sverige en viss tid och att du har en fast inkomst. Det görs alltid en kreditupplysning innan beslut fattas kring ett eventuellt lån.

Räntan och lånetiden kan variera och ibland kan chansen till ett ”ja” öka om du har en medsökande. Sannolikt ökar också chansen till ett lån med låg ränta om du inte är ensam sökande. Banken gör en kalkyl baserad på hur stora inkomster och utgifter du beräknas ha, och fattar sedan beslut om hur mycket du kan erbjudas att låna.

Du kan använda sajter på nätet för att få hjälp med att beräkna dina lånekostnader och på så sätt komma fram till hur mycket du kan låna. Några exempel är hur mycket får jag låna sektionen på lånlågränta.se och även kalkyleramera har bra resurser för just detta ändamål.

I vissa sammanhang kan det även vara avgörande vad du skall använda pengarna till. Ska du exempelvis starta upp ett företag för pengarna så bedöms risken med din affärsidé i samband med beslutet.